Keresés

Forrás típusa:
Keresendő :
Tanulmány szerzője:
Tanulmány címe (címtöredék):
Tárgyszavak:
Minimum dátum: Naptár
Maximum dátum: Naptár
Találati listában megjelenő mezők:
Cím 
Leírás 
Forrás név 
Szerző 
Kezdőoldal 
Záróoldal 
Tárgyszavak 
Könyvtári jelzet 
Megjegyzés 
Egy oldalon megjelenő találatok száma:
 

Találatok

14 db találat
ListaDátum downCímLeírás
2022-04-01A fenntartható távTáj, természet, mozgás Mészöly Miklós Az atléta halála című regényében
2020-07-01Ellentmondásos szövetség?Modern irodalom és természettudomány kapcsolata a 20. század első évtizedeiben
2020-06-00Ökofeminista átváltozásokMetamorfózis Han Kang Növényevő, Marie Darrieussecq Malacpúder és William Wharton Madárka című regényében
2011-10-01A felperzselt édenMalick filmjeiben a táj a hősökkel egyenrangú szereplő. Nála az emberi sors mindig a közönyös természeti erők teremtő, pusztító közegében zajlik. (Sivár vidék, 1973; Mennyei napok, 1978)
2011-08-01Tragikus aranykorTermészetvédelem és film. Magyar természetfilm helyzetéről. A 42. filmszemle fődíja: Török Zoltán: Vad Magyarország - A vizek birodalma.
2009-06-01Térképről lemaradt tájakTermészet és ember kapcsolata Tar Sándor prózájában: A ház a térkép szélén; Csóka; Madár; Mésztelep; A tengert látni; Dáliák.
2007-12-01"A természetre mért törés"Téralakulatok és hatalmi stratégiák ökokritikai megközelítése a Macbethben.
2007-11-01Literatúra és natúraA természeti szépség kultusza a világirodalomban.Költők, írók. Festészet és irodalom.
1996-05-01A trubadúrlíra és...Balassi Bálint szerelmi költészete Balassi előtt - virágének, petrarkizmus; Természetmotívumok (virág-, állat-) és tárgyszimbólum-párhuzamok; fin'amor-motívumok , platonizmus a trubadúrlírában és B.B-nál
1991-06-01Rügytől gyümölcs-rogyásig látóA természet mint líraszervező elem Nagy László költészetében
Természet vagy tájA két fogalomról. XIX. sz. , "természet": Rousseau-i természet-felfogás (a civilizáció ellentéte); német és angol romantika (metafizikai tartalom). XX.sz. "táj"-fogalma egészen széles jelentéstartomány.
Szent természet és boldog emlékezetTájak, kertek Jókai műveiben. "A szent természet"; természet-templom. (Hétköznapok, Felfordult világ, Az új földesúr)
A titkos könyvMikszáth és a természet. Gyalog és kocsin. Az erdő. Hasonlítások és értelmezések. Kertek, virágok. Állatok. Etológusok. A természet pusztulása.
A természet emberen túli rendje"A Falevél-szárak című versben a rendezettség poétikai megvalósítása a természetben észlelt harmóniát jeleníti meg."