Keresés

Forrás típusa:
Keresendő :
Tanulmány szerzője:
Tanulmány címe (címtöredék):
Tárgyszavak:
Minimum dátum: Naptár
Maximum dátum: Naptár
Találati listában megjelenő mezők:
Cím 
Leírás 
Forrás név 
Szerző 
Kezdőoldal 
Záróoldal 
Tárgyszavak 
Könyvtári jelzet 
Megjegyzés 
Egy oldalon megjelenő találatok száma:
 

Találatok

11 db találat
ListaDátum downCímLeírás
Történelem előtti időkArnold Hauser: A művészet és irodalom társadalomtörténete I.fej. Az őskor.Mágia és naturalizmus. Újabb kőkor.Animizmus és geometrizmus.A móvész, mint várázsló és pap.Móvészet, mint hivatás és házi- ipar.
Naturalizmus és...Arnold Hauser:A műv.és irod. társadalomtörténete VII.fej. Naturalizmus és impresszionizmus Az 1830-as nemzedék.Második császárság.Társadal- mi regény Angliában és Oroszo.-ban.Impresszio- nizmus.
A modern színház kialakulása és története a 20. sz. első fel..lében. A színházról, előzmények : a wagneri(1813-1883) színház és a II.György által alapított meiningeni színtársulat (1874-) A naturalista fordulat. Sztanyiszlavszkij és a Moszkvai Művész Színház. Szembefordulás a naturalizmussal : szimbolizmus a színpadon, Adolph Appia és Edward Gordon Craig; Max Reinhardt szecessziós "álomszínháza", Az avantgard színház; A német expresszionista színház, Az olasz futurista színház; Az orosz futurizmus és a "színházi október", A Dada és a szürrealizmus a színpadon, A német színház a 20-as években : Piscator és Brecht Antonin Artaud "kegyetlen színháza".
Darwinizmus, pozitivizmus, naturalizmus, szimbolizmusés pszichoanalízis. A pszichoanalízis irodalmi gyökerei.
Két példa: Babits Mihály és Nagy Lajosa naturalizmus és freudizmus kérdéseiről
A naturalizmus megújulásaEugene O'Neill
Az amerikai naturalizmus természetrajzaaz irányzat jellemzése (Művek, alkotók: St.Crane: Maggie, az utcalány, George anyja; Frank Norris: McTeague, A polip; Jack London: A vadon szava, A tengeri farkas, Martin Eden; Upton Sinclar: A mocsár; Theodor Dreiser; Sinclair Lewis; Dos Passos; Steinbeck korai regényei; Robinson korai versei; O'Neill korai drámái; későbbi naturalisták pl. Fitzgerald: A szépek és elátkozottak
Carrie fivéreAz amerikai irodalom naturalizmusért folytatott harca: Theodor Dreiser első regényének (Carrie, drágám) balsikeres fogadtatása.
Utak, tévutak, zsákutcákAdalékok a naturalista regény elméletéhez
A naturalista epika nagy kísérleteEmile Zola, 1840-1902
A szürkeség színárnyalataiAz angol naturalizmus három évtizede