József Attila Könyvtár - Műelemzés Adatbázis | Keresés | anya-gyermek motívum

8 db találat
Dátum downCímLeírás
1997-10-01Romlott kölykökA szülő-gyermek motívum variációi Sylvia Plath és József Attila költészetében. /Összehasonlító elemzés/
1993-10-01Gyermekké tettél...József Attila személyisége egy új lélektani fogalom tükrében. Nem elmzés!
1990-05-01Az anyamodell.Az a szép, régi asszony / József Attila
Az anya-gyerek kapcsolat hatásai és köv.-i József Attila életébenPszichológiai megközelítés. A tárgykapcsolatok, ezen belül is az anya-gyermek kapcsolat J.A. életében.
"Anyás költő lett" (Az anya hiánya)Az anya-motívumhoz kapcsolódó fontosabb, hosszbban tárgyalt versek: Anya (51-2), Mama (54-6), Anyám (57-8), Óda, Gyermekké tettél, Kései sirató (66-76), születésnapi versei, Zöld napsütés hintált (81-95)
Petőfi verseinek elemzése a budapesti iskola szellemébenPetőfi verseinek néhány pszichológiai aspektusa; anya-gyermek kapcsolat megjelenései: Az álmok Petőfi verseiben; Petőfi tájábrázolása(folyók, tavak, tengerek) A meleg, a tűz - a hideg, ajég szimbolika megjelenítése, Trauma, elaboráció, szublimálás; A halottszerető komplexum stb.
A lezárhatatlanság és a beteljesedés örök hiányának poétikájKései sirató / József Attila
Ősiség és folytonosság József AttilánálAz archaikummal, az ősiséggel, a "világ"-gal ( az anyával - Iszonyat, Költőnk és Kora) való kapcsolat megszakítása, és a folytonosság helyreállítására való törekvés (Elmaradt ölelés miatt) J.A. költészetében.