József Attila Könyvtár - Műelemzés Adatbázis | Keresés | Lengyel Valéria

17 db találat
Dátum downCímLeírás
2012-01-01A saját test megjelenítéseNemes Nagy Ágnes költészetében
A látás és a térNemes Nagy Ágnes látást tematizálói verseiből. Említett versek: A Krisztinában ; Város, télen ; Éjfél ; Dél ; Futóeső; Négy kocka ; De nézni ; A látvány ; Lement a nap ; stb.
Az arc poétikája Nemes Nagy Ágnes költészetébenSzobrokat vittem ; Víz és kenyér ; Éjszakai tölgyfa ; A távozó című versekről
A test reprezentációiNemes Nagy Ágnes a testet tárgyként észlelő és leíró korai verseiről, amelyek közül több "a testiség iránti bizalmat és a testi létezés örömét ábrázolja. Említett versek: Tengeren ; Alkony ; Emlékkönyvbe ; Szomj ; Azt mondják ; Fáj ; A mozdulat, valamint több meg nem jelent vers.
Helyekkel reprezentált testiség"Az alábbi versekben a tájak, a helyek és a fizikai világ dolgai összefonódnak az emberi test és mozgás képzetével." Említett versek: A női táj ; A gejzír ; Szobrok ; valamint egy meg nem jelent verse ("Egy városról").
Az emberi test mint az 'itt' helyeA test objektív és szubjektív ábrázolásáról, a test térészleléséről. Említett versek: Diófa ; Azelőtt ; Madár ; A remete ; A kovács ; "Elnyúlok a felszíni létben" kezdetű vers.
Nemi szerepek a Nemes Nagy-lírábanNemes Nagy Ágnes viszonya a nőirodalomhoz, női íráshoz; a nőiség, a női test, a női nemi szerepek megjelenése néhány versében. Említett versek: Hamutartó ; Virág ; Személytelen ; Szerelem ; Férfi, nő ; Fajdkakas ; Kurvák ; stb.
Az emocionalitás és a térNeme Nagy Ágnes néhány verséről, amelyekben az érzelmek, hangulatok és érzetek helyekhez és terekhez kapcsolódnak. Említett versek: Jegyzetek a félelemről ; Otthon ; Kertváros ; A lovas ; Ház a hegyoldalon ; stb.
Térbeliség a versképenA felszámolt és megmutatkozó közöttiség. Verselemzések
A hely jelentéseiEgy pályaudvar átalakítása - verselemzés, kiemelten foglalkozik a szöveg nyelvezetével, szóhasználatával.
Az absztrakt, geometrikus tér lebontásaAz utca arányai - az objektivitás kritikája Nemes Nagy versében
Dialógus, emlékezés, nyelv"A Villamos-végállomás a beszélt és az írott nyelvre, a kommunikáció működésére és a saját médiumára (retorikára) hívja fel a figyelmet."
A heterotópia és az időészlelésMúzeumi séta
A lineárisan szerveződő múltTeraszos tájkép - és az emlékezet
A térré vált jelenlétA Föld emlékei - és az emlékezés
A természet emberen túli rendje"A Falevél-szárak című versben a rendezettség poétikai megvalósítása a természetben észlelt harmóniát jeleníti meg."
A múzeum heterotópiája...Tolnai, Gergely, Ashbery, Kunert, és Grünbein verseiben. Hasonlóságok Nemes Nagy Ágnes: Múzeumi séta és Tolnai Ottó: Metka ; Gergely Ágnes: Háttértörténet ; John Ashbery: Önarckép konvex tükörben ; Günter Kunert: Pompeji I. és Pompeji II. ; és Durs Grünbein: Múzeum-sziget és Gyerekkor diorámában c. versekben.