József Attila Könyvtár - Dunaújváros
Műelemzés adatbázisJózsef Attila Könyvtár
cím: 2400 Dunaújváros, Apáczai Csere János u. 9. | telefon: (25) 423-952, fax: (25) 403-571e-mail: olvszolg@jakd.hu

Segítség a keresőfelület használatához

A Műelemzés adatbázisban analitikus formában tárjuk fel az irodalmi alkotásokhoz, a filmekhez, az irodalom- és filmelmélethez, -történethez kapcsolódó tanulmányokat, az interneten elérhető honlapokat, információkat. Az adatbázis egyes tételeihez rövid tartalmi ismertető és forrásadatok kapcsolódnak, és vannak olyan tételek, amelyek teljes szöveggel megjeleníthetőek. Azok a dokumentumok, amelyek teljes egészében egy-egy alkotóval, műfajjal, stílussal, korszakkal foglalkoznak a könyvtári katalógusunkban kereshetőek.

I. A lekérdező felületről, a keresés indításáról

 • Forrás típusa
 • Tanulmányszerző
 • Tanulmánycím, címtöredék
 • Tárgyszavak
 • Dátum
 • Találati listában megjelenő mezők
 • A Küldés és a Csak internetes források gomb
 • saját lista készítése
 • nyomtatóbarát változat készítése

I. A lekérdező felületről, a keresés indításáról

Forrás típusa:

A keresés indításakor lehetőség van a különböző forrástípusok pl. könyv, folyóirat stb. kiválasztására. Ezt a lehetőséget akkor érdemes használni, ha csak egy bizonyos forrástípusban megjelent tételekre kíváncsi.

Tanulmány szerző:

Bármilyen név beírható (kis betűvel is, csak vezetéknév is elég). Érdemes használni a szerzőlistát, mert ott minden olyan név, névváltozat szerepel ami alapján kereshető a dokumentum.

Tanulmány cím, címtöredék:

Elég a címben szereplő jellegzetes kifejezés beírása is, ebben az esetben minden olyan című tétel megjelenik, amelynek a címében valahol szerepel az adott kifejezés.

Tárgyszavak:

Csak a könyvtár által használt tárgyszavak alapján lehet keresni. Tárgyszó lehet egy alkotó neve, egy mű címe, egy stílus neve, egy irodalomelméleti fogalom stb. Ügyelni kell a kis- és nagybetűk használatára pl. Az „óda” tárgyszó a műfajra utal. Az „Óda” tárgyszó József Attila versére. Segítséget jelent, hogy keresési sorba minimum három betűt beírva, legördül egy lista, amely minden olyan kifejezést megmutat, amelyben szerepel az adott betűcsoport, a kiválasztott kifejezésre kell kattintani. A tárgyszavak kiválasztásánál érdemes a tárgyszólistát használni.
A tárgyszavak összekapcsolhatók a "+" és a "-" jel segítségével (a jel előtt és után szóközt kell hagyni). A "+" ÉS kapcsolatot jelent, azaz csak azok a dokumentumok felelnek meg a keresés feltételének, amelyek mindegyik megadott tárgyszóhoz kapcsolódnak. A "-" kizárást jelöl, az elsőként megadott tárgyszóhoz kapcsolódó dokumentumok köréből kizárja a második tárgyszóhoz kapcsolódó, a "-" jel utáni tárgyszóhoz köthető dokumentumokat.

Dátum

Itt lehet megadni a forrásokra vonatkozó dátumot, minimum és maximum határok között. Az a szűkítés nem a dokumentum tartalmának idejére vonatkozik, hanem a forrás (újság, könyv, folyóirat stb.) megjelenési idejére.

Találati listában megjelenő mezők:

Tetszés szerint bekattintható, hogy milyen adatok jelenjenek meg a találati listában.

A Küldés és a Csak Internetes források gombok:

A kiválasztási feltételek kitöltése után a Küldés gombra kattintva minden forrás megjelenik. A Csak Internetes források gomb használatával csak azok a dokumentumok jelennek meg, amelyek teljes terjedelmükben, közvetlenül elérhetőek,  olvashatóak, megtekinthetőek a felhasználók számára.

vissza az oldal tetejére

II. A találati listáról, újabb lehetőségek

 • saját lista készítése: az adott találati listából a tételsorok elején található kis négyzetek bejelölésével új lista készíthető a kiválasztott tételekből

 • a találati listából, nyomtatóbarát változat is kérhető

  vissza az oldal  tetejére

III. Tovább a találati listából, egyes tételek

A találati listából a nagyítóra kattintva megjelennek az adott tétel további adatai:

 • a cím alatti sorban jelöljük, ha a dokumentum közvetlenül elérhető az Interneten

 • a leírásban egy rövid összefoglaló olvasható az adott dokumentumról

 • ha egy dokumentum több forrásban is megtalálható, elérhető, akkor a források (adatokkal) külön-külön megjelennek

 • ha egy forrás megtalálható könyvtárunk állományában, akkor megjelenik a Forrás státusza, állapota >> sor, amelyre kattintva további információkat talál a forrásról (pl. csak olvasótermi példány, nincs bent most kölcsönözhető példány stb.)

 • az egyes források adataiból újabb keresések indíthatók a dokumentum szerzőjének nevére, és a kapcsolódó tárgyszavak valamelyikére kattintva

 • a forrásnévvel egy sorban található Keresés a forrásban>> kifejezésre kattintva minden olyan dokumentumot felsorol, amely az adott forrásból még megtalálható az adatbázisban

vissza az oldal tetejére